Blog
Life is a series of painful or joyful moments, which follow each other in an endless cycle. Whenever pain comes near us, our only salvation is to seek places of beauty, joy, and peace. Wherever there is joy, our souls can heal.
Blog 3 | Vergeving

Heb je altijd een excuus van de ander nodig om te kunnen vergeven?

Mijn antwoord is nee! Een excuus maakt het soms makkelijker, maar het is niet noodzakelijk. De ander wil niet altijd meewerken.Wachten op andermans excuus betekent jezelf afhankelijk maken van de ander. Het gaat namelijk om jouw vergevingsproces en niet om dat van de ander. Mijn advies is om de leiding te houden over je eigen processen en je leven. Het is mij gelukt om uiteindelijk mijn broer te vergeven voor het misbruik en ook mijn familieleden die op de hoogte waren van wat er gebeurde en niets deden om mij te helpen. Ik heb dit gerealiseerd zonder ooit een excuus van mijn familie te krijgen. Dit is echt mogelijk. Als je maar vastbesloten genoeg bent om volledig voor jezelf te gaan en leiding over je leven te krijgen! Mijn hart is nu gevuld met liefde in plaats van met haat en boosheid. Ik leef liefde.

Hoe kan ook jij vergeven?

Ik erken dat vergeven belangrijk, maar niet altijd makkelijk is om te doen. 

Daarom reik ik jou deze 8 praktische stappen aan om je op weg te helpen. 

Wat heb je nodig? 

Pen en papier en een rustige omgeving.

  • Stap 1: Zoek een rustig plekje op. Ga comfortabel zitten. Maak contact met je lijf door de ademhaling. Sluit je ogen en adem drie keer heel langzaam en diep indoor de neus en uit door de mond. Voel je lijf rustig worden.
  • Stap 2: Stel jezelf vervolgens, nog steeds met ogen dicht, de volgende vraag: “Hoe voel ik mij als ik niet vergeef?” Voel waar je de emoties in je lijf het sterkst voelt. Doe dan je ogen open en schrijf op wat je voelt.
  • Stap 3: Doe hetzelfde met de vraag: “Hoe voel ik mij als ik vergeven heb?”Wat voel je nu in je lijf? Wat is het verschil? Schrijf je bevindingen op.
  • Stap 4: En met de vraag:  “Wat verlies ik als ik niet vergeef?” Schrijf je bevindingen op.
  • Stap 5: En met de vraag: “Wat brengt het mij op als ik vergeven heb?” Wat is het verschil in je lijf? Schrijf je bevindingen op.
  • Stap 6: Zet vervolgens de resultaten van je bevindingen naast elkaar. En neem dan je besluit.
  • Stap 7 : Luister ter ondersteuning naar deze Ho’oponoponomantra  op Youtube: https://youtu.be/7Qoq75-DQm4                                                                      Luister met je volle aandacht en voel alle emoties die bij je opkomen.
  • Stap 8: Omarm elke stap die je gezet hebt. Vergeven is een proces. Omarm jezelf in je proces. Geef jezelf complimentjes voor elke stap die je gezet hebt, hoe groot of klein dat is. Je bent het waard om innerlijk vrij te zijn.

Het groter geheel

Er is nog een belangrijke reden om te vergeven. Vergeven zorgt voor liefde, harmonie, vrede en gezondheid in de families. Gezonde families zorgen samen voor een fijnere en gezonde wereld. Uiteindelijk draagt dat bij tot meer welvaart en welzijn voor ons allen op aarde. 

Jouw vergeving draagt dus bij aan een groter geheel.